10 Mayıs 2020 Pazar

ASLOLAN LAİK AHLAKTIR


                                            Aslolan Laik Ahlaktır

                
     Faizsiz finans kuruluşlarının bağımsız denetimini yürüten denetçiler için ‘etik kurallar’ Resmi Gazete’de (14 Aralık 2019) yayımlandı. Buna göre denetçi, Allah-u Teâlâ korkusuyla davranmalıymış. Dahası, Allah-u Teâlâ’nın kendisini izlediğinin, kıyamet gününde Allah-u Teâlâ’ya hesap vereceğinin- sürekli- bilincinde olmalıymış. Bu da -ayraç içinde yazılarak – “Kendi kendini kontrol etme”, “Kendi kendine hesap verme” diye özdenetime yaslandırılmak istenmiş. Bu yaklaşım laiklik ilkesine aykırıdır. Sözü edilen de özdenetim değil, dışdenetimdir. Özdenetimli kişi cezalandıran ya da ödüllendiren hiçbir dış güce bağlı olmadan sadece içsel yargı düzeneği olan vicdanına karşı sorumludur.

     İnsan korktuğu için iyi oluyorsa, aslında iyi değildir. Özdenetimli, doğru olanı, ayıplanmaktan, günaha girmekten, yakalanmaktan korktuğu ya da ödül beklediği için değil, içdisiplininden ötürü yapar. Immanuel Kant ne güzel demiş, “Yakalanırsam korkusuyla hırsızlık yapmıyorsan, davranışın yasalara uygundur, ama ahlaki değildir.”  Ahlaklı olmak için gerekli olan, içdisiplin, özdenetim, içgüdülenme, özeleştiridir, korku değil.

     “İnsanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceklerini umdukları için iyi kalplilerse, acınacak durumdayız” diyor Einstein. Bu da yetmez, dahası var. Kohlberg’in dediği gibi, “En üst düzeyde ahlaki davranış, cezalandırılmamak için kurallara uymak değil, cezalandırılma pahasına vicdanının sesini dinleyerek kendi ilkelerine uymaktır.”

     Atatürk de “Korkuya dayanan ahlak bir erdem olmadığı gibi güvenilir de değildir” diyor. Erdem olan özdenetimdir. 

     Haluk Şahin (Radikal, 08.08.2003), Tokyo’da gözlemlemiş, New York’ta birkaç dakika içinde çalınabilecek olan yol kenarlarına bırakılmış bisikletler günlerce kalıyor, kimse dokunmuyor. Oysa, Amerikalıların tersine, Japonların günah işleyerek cehennemde yanma korkuları ya da sevap kazanıp cennete gitme umutları yok. Haluk Şahin şu can alıcı soruyor: “Sakın bizzat dinsel ‘günah’ kavramı bazı insanları ahlaki açıdan daha sorumsuz hale getiriyor olmasın? Sakın işlenen günahın yaptırımının başka bir dünyaya ertelenmesi, bazı insanları ahlaki konularda daha pervasız hale getirmesin?”

     Nihat Hatipoğlu (ATV, 23.01.2013) şunları söyledi: “Allah-u Teâlâ meleklere diyor ki, kullarımın sevaplarını yazın, günahlarını yazmayın. Kullarım tövbe ederlerse günahlarını silerim” İşte bu, şeytana uyup ne yaparsan yap, sonra tövbe et, temizsin.

     Ne yapıp edip ‘din’le ‘ahlak’ sözcüklerini yan yana getiriyorlar, ‘değerler eğitimi’ni de din temelli yapıp tekellerine aldılar. Vermek istedikleri ileti şu: Ancak dindar olan ahlaklıdır. MEB’in Türkiye Gençlik Vakfı’yla (TÜGVA) imzaladığı protokol gereği düzenlenen ‘Çizimler ile 40 Hadis’ yarışmasının amaçları arasında öğrencilerin ‘ahlaki değerler’ edinmesine katkı sağlanması da belirtilmiştir (Ozan Çepni, Cumhuriyet, 05.01.2020).

     Erdal Atabek’in deyişiyle, ahlak, dinsel öğretiyle sınırlı olmayan laik ve bilişsel bir kavramdır. Aslolan laik ahlaktır. Laik ahlak içseldir, bilinç ürünüdür, bilişseldir, içdisiplini içerir. İçdisiplin ruhsal temelli, yapıcı bir disiplindir. Dinlerin koyduğu kurallar ahlaki değil, dinsel kurallardır. Bu kurallar bireyin değildir, dışardan konmuştur. Oysa laik ahlak bireyin kendisinin geliştirdiği, istenciyle oluşturduğu içsel yargılar dizgesidir. İstenç de beyinde başlar, beyinde biter.

     Laiklik demokrasinin olmazsa olmaz önkoşuludur. Demokrasi geleneği güçlü, demokrasiyi içselleştirmiş ülkelerde ahlaki değerler de güçlüdür. Kişi ne kadar demokratsa o kadar ahlaklıdır.

     Laik ahlaklı insan doğru olanı yapmak için ne korkutulmayı bekler, ne de ödül bekler. İşte, din karşısındaki tutumu laikçe olan Yunus Emre’nin Uçmaktan [cennet] umusu yok/Tamudan [cehennem] korkusu yok. Yunus Emre şunu da demiş: Cümleler doğrudur sen doğru isen/ Doğruluk bulunmaz sen eğri isen. 

1 yorum:

  1. Merhaba amcam. Ne güzel örnekleyerek anlatmışsın. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil